Zelf pesto maken

Italiaanse keuken
Zelf gemaakte pesto

Zelf pesto maken

Elma van Steenis
Pesto is een Italiaanse saus, en pesto is makkelijk zelf te maken. Oorspronkelijk gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden in een vijzel tezamen fijngewreven. Vandaar de naam 'pesto' wat 'gestampt' betekend.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gangen Saus
Keuken Italiaans
calorieën

Ingrediënten
  

  • ?? Gram (geroosterde) pijnboompitten (2 a 3 eetlepels)
  • 30 Gram 30 gr Parmezaanse kaas (grof of blok)
  • Het sap van een 1 halve citroen
  • 2 Teentjes knoflook
  • 45 Gram Verse basilicum, alleen de blaadjes (2/3 van een basilicum plantje)
  • 9 Eetlepel 9 el extra vierge olijfolie – of meer, afhankelijk van de dikte
  • ½ Theelepel (grof) zeezout, naar smaak
  • ½ Theelepel Versgemalen peper, naar smaak

Instructies
 

  • Rooster 30 gr pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Haal ze eruit en zet even weg zodat de geroosterde pijnboompitten kunnen afkoelen
  • Rasp 50 gram Parmezaanse kaas
  • Schil/pel de knoflook, pel en snijd de knoflook fijn
  • Doe afgekoelde geroosterde pijnboompitten, de Parmezaanse kaas en de teentjes knoflook in een hoge maatbeker of de kom.bak van je keukenmachine en mix deze tot kleine kruimels.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum, ongeveer 2/3 van het bosje (20 a 40 gr)
  • Pers het sap van een halve citroen
  • Voeg de basilicum, het sap van een halve citroen, peper, zout, olijfolie toe aan het mengsel van; ‘pijnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook’ en mix alle ingrediënten nogmaals even kort door elkaar tot een groene massa

Notities

Tip: Wil je de pesto graag wat langer bewaren, doe het dan in een schoon weckpotje en schenk er een dun laagje olijfolie op. Zo blijft de pesto 2 maanden houdbaar. Na opening kun je de pesto het beste binnen 1 week opmaken.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating...




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.